Сладка вода срещу солена вода (Akoya)
Говорейки за сладководни перли, може да се има предвид категория по-ниски перли с малък размер и неправилна форма.
Това може да е било така преди десет години.
За мнозина години китайските ферми за сладководни перли произвеждат само нискокачествен "ориз" перли, докато перлите от морска вода са по-сферични и с по-добро качество. През последните години се наблюдават непрекъснати подобрения в техниките за отглеждане и обработка на китайски сладководни перли. От 90-те години на миналия век Китай изненада пазара с продукти, които революционизират производството на перли. Сладководните перли постепенно се превръщат в силен конкурент на своите колеги от морска вода. Голямата стойност на сладководните перли пред перлите от морска вода се крие в следните 7 аспекта:
Дебелина на седефеното покритие
Култивираните перли от морска вода започват с кръгла черупка ядро, което е въведено в стридата от човека. Стридата с течение на времето отделя калций (седеф), който покрива ядрото. Като цяло, във всички разновидности на перлите от морска вода, седефеното покритие на японските перли Akoya е най-тънкото - около половин милиметър дебелина, второто най-тънко седефено покритие е това на таитянските перли - около 2 до 3 милиметра дебелина. Перлите от Южно море се развиват най-дебели - от 2 до 6 милиметра. За разлика от перлите, култивирани в морска вода, всички сладководни перли са перли - това е най-голямата точка за продажба на сладководните перли. Поради факта, че няма вмъкнато ядро в сладководните перли, всичките ни перли са седефени, за разлика от техните събратя от морска вода. Съответно, рискът от изтриване на тънкия седеф на перлата с времето не е проблем за сладководните перли.
Във всички разновидности на перли с морска вода, само перлите от Южно море могат да имат седефено покритие толкова дебело, колкото това на сладководните перли. Но за да има същото дебело седефено покритие като 10 mm сладководна перла (чието покритие следователно е с дебелина 5 mm), перлата от Южно море трябва да е с размер 18 mm. Ще трябва да похарчите малко състояние, за да го имате. От друга страна, струва само малка част от тези пари, за да купите 10 мм сладководна перла с най-високо качество.
Цветове и форми
Сладководни перли имат специална привлекателност, тъй като се предлагат в широка гама от цветове - много по-разнообразни от перлите с морска вода. Благодарение на съдържанието на много малко количество метални елементи, като мед, сребро, натрий и цинк, цветовете на сладководните перли са много разнообразни, много от тях невиждани в морските водни перли. Някои са толкова редки и необичайни, че са просто отвъд въображението и изразяването. Тези перли без съмнение са много привлекателни за дизайнерите на бижута.
Сладководните перли могат да бъдат намерени във всички възможни форми: всички красиви сами по себе си - кръгли, капковидни, оризови, копчета, овални, полукръгли , кръг или пръстен, барок и полубарок. Някои форми дори са много странни. Поради своята популярност, кръглата форма обикновено е най-скъпата, но както винаги, личните предпочитания диктуват формата, която всеки клиент ще намери за най-красива. Всъщност бароковата форма, подобно на разнообразието от цветове, предлага на бижутерите най-голям обхват, въпреки че фермерите се стремят към гладки кръгли култивирани перли.
По-дълъг период на отглеждане
Обикновено формирането на перлите от Южно море и таитянските перли отнема от 2 до 3 години. Японските перли Akoya отнемат по-кратък период, по-малко от 2 години. Стандартният период на отглеждане на китайските сладководни перли през 80-те години на миналия век е между 1,5 и 2 години. Сравнително краткото време доведе до малък размер и ниско качество. Но през последните 10 години китайските ферми за перли промениха начина си на култивиране на перли и оставиха техните имплантирани миди да останат във водата за много по-дълго време. Днес китайските сладководни перли отнемат от 3 години до 5 до 6 години, преди да станат готови за реколта. Такъв дълъг период на култивиране води до сладководни перли, които са много по-големи по размер и много по-високо качество; междувременно, това е строг тест за китайските производители на перли' търпение и финансова сила.
Сравними размери
Поради подобренията на земеделската техника и по-дългите периоди на отглеждане, размерът на китайските сладководни перли става все по-голям и по-голям. Размери под 6 mm, които сега се считат за малки, всъщност изчезват на пазара. Големите сладководни перли в диапазона от 9 до 16 mm са сравними с перлите от Южно море по размер, но по-конкурентни на цена. Ето защо вярваме, че тази категория перли ще продължи да остане една от движещите сили на пазарите, както са правили преди.
Сравнимо качество
The формите, повърхността и блясъкът на новото китайско производство вече са надминали оригиналното качество на Biwa. Като свидетелство за постиженията на Китай, добрите сладководни перли сега са достатъчно кръгли, чисти и достатъчно лъскави, за да минат като японски акоя и перлите от Южно море.
Рядкост на сладководните перли
Всяка година се имплантират милиони миди. Но само много малка част доживяват, за да раждат висококачествени култивирани перли. Средно около петдесет процента от реколтите не са продаваеми перли. Те са твърде несъвършени или твърде недостатъчни, за да бъдат използвани като бижута. По-малко от един процент от продаваемите са с перфектна форма, блясък и гладкост.
Що се отнася до висококачествените и големи сладководни перли, те без съмнение са по-редки. Те са изключително редки основно поради три важни причини: едната е, че сладководните перли започват с малко парче тъкан на мантията, а не с много по-голямо ядро от черупка, както правят перлите с морска вода, следователно отнема изключително повече време за култивиране на сладководни перли с големи размери. Например, за направата на сладководна перла от 10 мм са необходими поне 5 години. Много фермери, които не са достатъчно финансово силни, просто не могат да чакат толкова дълго. Втората причина е, че дори ако поставите имплантирана мида във водата за достатъчно дълго време, може да не предвидите дали продукцията й ще бъде с големи размери. По някакви странни и неизвестни причини някои перли просто отказват да продължат да растат след няколко години' останете в мидата. Следователно големите размери винаги представляват малка част от реколтата, независимо колко дълъг е периодът на отглеждане. Третата причина все още се крие в дългия период на култивиране на перлата - всяка перла е по-вероятно да се повреди, колкото по-дълго е оставена в мидата, така че една перфектна сладководна перла с голям размер е наистина рядко събитие, благословено от майката природа.
Според актуалността на пазара можем спокойно да кажем, че перфектните сладководни перли с големи размери, като 10 mm сладководни перли, са много по-редки от всякакви морски перли със същия размер със същото качество.
Най-конкурентна цена
Китай подобри своите методи на отглеждане и техники за обработка. Тези два фактора, заедно с ниските разходи за труд и огромния брой незамърсени езера в Китай, са създали перла, която е много по-евтина, но нейното подобрено качество съперничи на това на по-скъпите перли с морска вода. Тези изключително достъпни сладководни перли осигуряват отлична стойност, разнообразие и дълготрайна красота. Наистина, перлите от сладководни миди са в центъра на най-оживената дейност в днешния бисер.
Не е в природата ни да заравяме главите си като щраусите. Ясно виждаме факта, че имиджът на сладководните перли все още е малко по-нисък от този на другите категории перли. Ниско качество се среща при перлите с морска вода. Но навлизането на пазара на тези по-нискокачествени перли е стриктно и успешно контролирано от индустрията за перли с морска вода, което им пречи да разрушат перфектния образ на перлите с морска вода. Сладководните перли, от друга страна, все още нямат такъв контрол. Продуктите със средно и ниско качество завладяват пазара, влошавайки имиджа на сладководната перла. Но да се заключи, че морските перли са по-добри от сладководните, просто като се сравняват най-качествените морски перли на пазара с потопа от нискокачествени сладководни перли, не е честна игра. В края на краищата достойнствата на всяка отделна перла са тези, които определят стойността повече от източника на перлата. Както сме посочвали много пъти, сладководните перли не са само "Rice Krispies”, има и перли с най-високо качество със силен блясък и перфектно кръгла форма. Общо желание сред членовете на китайската индустрия за сладководни перли е имиджът на сладководните перли да бъде подобрен чрез обучение на клиентите и популяризиране на перли с най-високо качество.
