Въведение в перлите
Всички перли могат да изглеждат еднакви за случайния наблюдател. Различните перли обаче могат да варират значително по качество и рядкост, което води до широк диапазон от пазарни цени. Преди да инвестирате в низ от перли, първо трябва да се запознаете с някои основни познания за перлите.
Какво е перла?
Перлата е естествен скъпоценен камък, създаден от жив организъм като например стрида. Когато дразнител или чуждо тяло се въведе в стрида или друг мекотел, животното го покрива с вещество, наречено седеф, същият материал, от който изгражда черупката си. Седефът се състои от малки кристали калциев карбонат, подредени по такъв начин, че светлината се отразява и пречупва, за да се получи дъга от светлина и цвят. С течение на времето слоевете седеф се натрупват, за да образуват цялостна перла.
1. Какво представляват култивираните перли?
Днес култивираните перли се отглеждат чрез подобен процес като естествените перли, с изключение на това, че дразнителят се поставя в мекотелото от опитен техник. Сладководните култивирани перли са “ядрени†с тъкани, така че качеството на култивираните перли да е възможно най-близо до естествените перли по растеж. Соленоводните акоя, таитянските и култивираните перли от Южно море са със зърна. Това означава, че седефът е оформен върху кръгло мънисто, което води до по-кръгли перли. Кръглите перли са изключително редки при некултивираните перли. Днес почти всички перли на пазара са култивирани.
Видове перли
1. Сладка вода
- Среден диапазон на размера: 6 mm до 7 mm
- Цвят: Бяло и пастелни цветове
- Нуклеация: Тъкан
- Околна среда: Сладководни езера
- Отглежда се в: Триъгълно черупково мекотело (Hyriopsis Cumingi)
- Време на растеж: 2 до 6 години
Забележки: Тъй като сладководните перли са с ядрена тъкан, колкото по-кръгла е перлата, толкова по-висока е нейната стойност. Също така, перлите се считат за 100% седеф.
2. Akoya
- Среден диапазон на размера: 6 mm до 7 mm
- Цветове: бяло с фини оттенъци
- Нуклеация: мъниста < li>Околна среда: Защитени от солена вода заливи, лагуни и други подобни тела
- Отглежда се в: Акоя стрида (Pinctada Fucata)
- Време на растеж: 8 месеца до 2 години
Бележки: Има два основни региона за растеж на перли – Китай и Япония. Японците създадоха култивирането на перли и имаха почти вековен опит. Китайските култивирани перли са по-нови на пазара и са склонни да растат по-бързо. Японската Akoya има по-висок престиж и стойност, докато китайската Akoya обикновено е по-изгодна покупка.
3. Южно море
- Среден диапазон на размера: 12 mm до 13 mm
- Цветове: бяло и златисто
- Нуклеация: мъниста < li>Околна среда: Защитени от солена вода заливи, лагуни и други подобни тела
- Време на растеж: 20 месеца до 2 години
- Отглежда се в: Сребърна и златоуста стрида (Pinctada maxima)
Бележки: Това са най-големите култивирани перли. Освен това те са най-ценени заради тяхната рядкост. Що се отнася до цвета, колкото по-наситен е златният цвят, толкова по-висока е стойността.
4. Таитянски
- Среден диапазон на размера: 10 mm до 11 mm
- Цветове: Метални цветове, вариращи от сребристо до тъмно черно
- Нуклеация: мъниста< /li>
- Околна среда: Защитени от солена вода заливи, лагуни и други подобни тела
- Отглежда се в: Черноуста стрида (Pinctada margaritifera cumingi)
- Време на растеж: 22 до 28 месеца< br /> Бележки: Таитянските перли са предимно черни и са втората по големина култивирана перла. Някои експерти ги комбинират с Южни морета, тъй като се отглеждат в същата обща част на света. Външният им вид обаче е много различен и те се отглеждат в различни видове мекотели.
2. Външен вид и стойност на перлата
Цвят на перлата
Култивираните перли се предлагат в разнообразие от естествени цветове от брилянтно бяло, цветни пастели до тъмно черно. Някои перли също се третират за цвят. Третирането на перли е постоянно и позволява цветови опции, които не са били налични преди. Обработените черни перли Akoya се предлагат в изискани бижутерски къщи от 30-те години на миналия век.
Обертонът на перлата е оттенъкът, който перлата отразява при различни светлинни настройки. Цветът и обертонът могат да бъдат повлияни от околната светлина, както и от източника на светлина. Флуоресцентната светлина може да изведе повече зелено и синьо, докато крушките с нажежаема жичка ще изведат повече червено. Някои цветове и нюанси изискват по-високи стойности. Изборът обаче трябва да бъде направен въз основа на носителите' тен и неговите или нейните предпочитания. Ето няколко предпочитани цвята за различни видове:
- Сладководни: Брилянтно бяло и пастелни цветове
- Акоя: Бяло с розови, бежови или сребристи нюанси
- Южно море: Дълбоко наситено златисто
- Таитянско: Тъмно с пауновозелени нюанси.
Размер на перлата
Поговорката е, че колкото по-голяма е перлата, толкова по-ценна е тя. Това е вярно, по-голяма перла с подобни фактори на стойност ще бъде по-ценна от по-малка. Има обаче диапазони на размери, при които стойността нараства експоненциално. Например Акоя е средно 6 мм до 7 мм. В резултат на това перлите в или под този диапазон са по-лесно достъпни от тези, които са по-големи. По-големите от средните перли са по-редки, както е описано по-долу.
По-редки и ценни размери
- Сладководни: 7 mm до 8 mm
- Akoya: 7 mm до 8 mm
- Южно море: 12 мм до 13 мм
- Таитянско: 10 мм до 11 мм
Изключително редки и ценни размери
- Сладководни : 10 мм и по-големи
- Акоя: 9,5 мм и по-големи
- Южно море: 15 мм и по-големи
- Таитяни: 14 мм и по-големи
Блясък
Блясъкът е един от най-важните фактори при оценката на една перла. Блясъкът или блясъкът е колко добре една перла отразява както светлината, така и изображенията. Пример е сравняването на блясък с огледало. Изключителният блясък ще има огледален блясък и много рязко отражение на изображението. Отразените изображения ще имат чисти линии. Перла с добър или отличен блясък ще бъде с по-висока стойност.
Закръгленост
Стойността на култивираните перли също се определя от тяхната закръгленост. Заоблеността обикновено се определя само чрез визуална проверка. Тъй като сладководните култивирани перли имат ядра от тъкан, те ще бъдат по-малко кръгли. Въпреки това, по-малко от 20% до 50% от перлите с ядра от мъниста, като Akoya, Tahitian и South Sea, ще бъдат наистина кръгли. Някои перли на пазара също са ценени заради уникалните си форми (като перли тип сълза или барокови перли с груба форма).
Повърхност
Повърхността или тялото на перлата трябва да бъде относително без петна. Тъй като перлите са естествени скъпоценни камъни, при повечето перли обикновено се появяват незначителни повърхностни дефекти. Перла с добър блясък ще изглежда по-малко петна.
