Култивирани перли срещу естествени перли
Броят на естествените перли е относително малък. Без култивираните перли само изключително богатите биха имали шанса да притежават ценните скъпоценни камъни. Изкуствените перли се произвеждат във фабрики без помощта на стриди, а с органични и неорганични съединения и химикали. Популярна техника включва вземането на стъклено мънисто и потапянето му в рибена люспа и лаково вещество. Можете да разберете по перления блясък на повърхността дали е изкуствен или култивиран, защото изкуствените перли блестят на повърхността като лак за нокти. Култивираните перли имат автентично изглеждащ блясък, който идва отвътре
Култивираните перли се образуват в стридите по почти идентичен начин като техните естествени двойници, с единствената разлика, че човекът имплантира дразнителя - малко парче полирана черупка и след това оставя природата и стридите да създадат произведението на красотата.
Необходими са повече от 800 000 часа стриди, за да се отгледат култивирани перли, считани за „висококачествени“.
Една перла фермерът трябва да сортира 10 000 перли, за да събере 47 съвпадащи перли, които ще направят висококачествена огърлица. В сглобена нишка всички перли трябва да съвпадат по блясък, форма, цвят и размер.
Днес по-голямата част от купуваните перли са култивирани перли. Това е така, защото естествено срещащите се перли са толкова редки, че днес се виждат предимно в колекции от бижута за имоти.
Всички японски култивирани перли имат мъниста от черупка на ядрото, идващи от сладководни миди, които са от Съединените щати.
Перлите нямат цялостна система за класифициране, защото всяка перла е различна, някои са толкова уникални, че не биха могли да се сравняват, така че наличието на система за класифициране би означавало, че трябва да има стотици параметри за качество. По този начин няма система за класифициране на перлите.
В момента перлите се връщат на мода, носейки се с всякакъв вид облекло или стил
