Как да изберете своята перфектна огърлица от таитянски култивирани перли
Таитянските перли са опора на пазара на фини бижута. Те могат да бъдат разграничени от традиционната бяла перла по относително големия си размер, уникални цветове и поразителен метален блясък. Най-ранните европейски записи за таитянски перли датират от края на 1700 г., когато те са естествено добивани от големи морски стриди. Въпреки че някога е била заплашена от изчезване, съживяването чрез възобновяеми земеделски практики е позволило на Таитянската перла да се превърне в основна експортна индустрия на днешна Френска Полинезия.
1. Диапазон на размерите: 8 mm-17 mm (или 0,315 инча до 0,669 инча).
2. Среден размер: 10 мм-11 мм (или 0,413 инча).
3. Време на растеж: 22-28 месеца.
4. Стрида: Pinctada margaritifera cumingi, или „стридата с черни усти“.
5. Цветова гама: Сиви до дълбоки черни, перлен цвят не може да бъде подобрен или променен преди експортиране.
6. Наредбите изискват таитянските култивирани перли да имат минимална средна дебелина на седефа от 0,8 мм.
Стойността на таитянската перла
За да оцените таитянската перла, първо започнете, като вземете предвид основните й качества, като например като блясък, форма или закръгленост, чистота на повърхността и, ако вашето бижу включва повече от една перла, дали е подходящо съчетано. Също така имайте предвид, че освен алтернативната гама от форми, таитянските перли са най-известни със своята закръгленост, която в комбинация с техния размер ги прави особено впечатляващи.
Също така, разгледайте техните по-отличителни качества. Въпреки че таитянските перли са естествено по-големи от средните, всяка разновидност на перлите има фиксиран размер, който, след като бъде надминат, ще увеличи стойността си експоненциално. Таитянските перли са средно 10-11 mm, така че докато перлите под 10 mm са лесно достъпни, при 12 mm-13 mm и при всяко следващо увеличаване на mm стойността на таитянската перла се увеличава драстично.
Цветът на таитянската перла перлата е още едно от неговите уникални качества. Не се прилага оцветяване преди износ; перлата просто се почиства и леко се полира. Това означава, че всички негови различни нюанси и нюанси са напълно естествени.
Таитянският цветови спектър варира между черно, сиво, патладжан, шам фъстък, паун и сребро. Докато таитяните са склонни да бъдат представяни като същества с дълбоко, блестящо черно, в действителност те най-често се появяват в диапазона от тъмно до сребристо сиво, с характерен метален блясък. Патладжанът и шам фъстъкът описват наситено лилаво или съответно светло жълто до зелено. Те са търсени заради тяхната отличителност. И накрая, паунът е наречен така поради тъмнозеления си до син блясък, напомнящ перата на паун. Не е изненадващо, че таитянският паун е една от най-прочутите перли в света.
Много рядко е обаче да се намери нишка от таитянска перла, която да е изключителна във всички гореизброени качества.
