Избор на вашите сладководни перли
Сладководните култивирани перли са сравнително нови за пазара на фини бижута, въпреки че са успешно култивирани за първи път преди повече от 700 години. Тяхната ниска цена и все по-високо качество ги правят естествен избор за много клиенти™ първи или двадесет и първи комплект перли. Сладководните култивирани перли също са популярни, тъй като са най-близки по растеж до естествените перли.
Историческа обстановка
Ранните китайски записи показват, че сладководните перли са култивирани за първи път около 1300 г. сл. Хр. Преди това естествените перли са се образували в сладководни миди и са били намирани по време на прибиране на реколтата. В тези ранни дни мидите са били добивани главно за прехрана, както и заради цветните им черупки. Намирането на лъскава перла, която е зряла вътре в мида, може би в продължение на години, беше рядко явление.
Преди около 70 години японците за първи път успяха да култивират малки, лъскави сладководни перли в различни форми. Те са произведени в езерото Biwa в Япония. В резултат на това лъскавите сладководни перли с неправилна форма често се наричат небрежно „Biwas“. Името обаче официално се отнася само за тези, които са били произведени в езерото Biwa.
Преди около 30 години китайците произвеждат бели сладководни перли във формата на ориз в безпрецедентни количества. Оттогава китайската индустрия за перли се разви. Сега, наблягайки на качеството, а не на количеството, те произвеждат по-кръгли, по-големи и по-лъскави перли.
Днес красивите сладководни перли се предлагат в множество форми, цветове и размери. Самите перли са се превърнали в опора на пазара на фини бижута. Една от най-големите естествени перли, съществуващи днес, е перлата Хоуп (за първи път култивирана от) Хенри Филип Хоуп.
Качества на сладководната перла
Цвят
Цветът на една перла се определя от факторите на околната среда, както и от специфичните качества на мидата, която я създава. Преди безбройните цветови възможности за култивирани сладководни перли не бяха напълно признати. Въпреки това, наличните днес селекции от цветове са наистина зашеметяващи.
Най-разпространеният естествен цвят е бялото, както и пастелни цветове в розово и лавандула. Традиционните бели перли са най-популярни. Цветът им може леко да варира в зависимост от околните източници на светлина и околните цветове. Например флуоресцентни светлини, облачно небе и сянка са склонни да усилват синия цвят. Светлината с нажежаема жичка от обикновени електрически крушки и слънчевата светлина при изгрев или залез ще усилят червените и жълтите цветове. За ’на перла “истински цвятâ€, наблюдавайте я под естествена слънчева светлина около обяд.
Понякога е трудно да се определи терминът â€&oelig ;истински цвятâ€. Цветовете на много перли са били променени или подобрени след прибиране на реколтата, за да се получи нещо от бяло, оцветено в розово и златно, до великолепно черно, оцветено в пауново зелено и наситено сапфирено синьо. Черният метален блясък на сладководната перла обикновено се постига чрез трайно облъчване. Обработените черни перли се предлагат в заведения за изящни бижута от 20-те години на миналия век на много по-ниска цена от черните таитянски.
Форма
Формата на една перла е важна мярка за нейното качество . Закръглеността е особено подчертана при оценката на сладководните перли поради рядкото им срещане. Тъй като култивираните сладководни перли са с ядрени тъкани, само около два процента от перлите от дадена реколта са всъщност сферични при узряване.
Блясък и качество на повърхността
Блясъкът и качеството на повърхността също оказват силно влияние върху стойността на сладководна или друга перла. Блясъкът на една перла се определя от това колко добре се отразява светлината от нейната повърхност. Колкото повече светлина е отразена и колкото по-ясно е изображението в отражението, толкова по-добър е блясъкът на перлата. Качеството на повърхността се отнася до честотата на петна; колкото по-малко, толкова по-добре, въпреки че малък брой леки петна са напълно приемливи, тъй като перлата е естествен скъпоценен камък.
Размер
Размерът на перлата е друг основен аспект на нейната стойност. Една голяма перла ще бъде по-ценна от малка перла с постоянни други фактори на стойността. Перлите също имат диапазон от размери, при който стойността нараства експоненциално. Средно 6 mm до 7 mm, сладководните перли под 6 mm са лесно достъпни. Следователно стойността нараства драстично с всеки милиметър над 7 mm, който измерва една перла.
Готови бижута
Всяка перла в едно бижу трябва да бъде добре съчетана по цвят, размер и качество. За сладководните перли с техните естествени вариации съвпадението на цветовете е от изключително значение. Перлите трябва или да бъдат съчетани по цвят, или алтернативно, в леко различни, но допълващи се тонове. Перлите, които са разделени между няколко части в един комплект бижута, също трябва да бъдат съчетани по цвят и тоналност. Поради тази причина придобиването на вашия комплект бижута наведнъж винаги е най-добрият вариант, ако търсите качество.
