СЛАДКОВОДА
Стойностни фактори
Стойността на сладководните перли и готовите бижута може да варира в зависимост от конкретни фактори като закръгленост, блясък, размер, качество на повърхността и цвят. Тъй като перлите са нуклеирани само с тъкан, те са 100% седеф. Съвпадението на перли за готови бижута също е много важно.
Сладководен блясък

Друг много важен ценностен фактор е блясъкът на перлата. Блясъкът или блясъкът на една перла се определя от това колко добре перлата отразява светлината. Един от начините да мислим за блясъка е да си представим перлата като огледало. Колкото повече светлина отразява и по-ясно е изображението, толкова по-добър е блясъкът на перлата. Блясъкът на сладководна перла може да е различен от този на създадена в солена вода. Сладководните перли имат блясък, подобен на този на сатена. Подобно на Akoya, по-малка перла с по-добър блясък ще изглежда по-голяма. Освен това по-блестящата перла ще изглежда по-кръгла и петната ще бъдат по-малко забележими.
Страница за оценяване на Pearl
Сладководно тяло

Друг фактор за стойността на перлата е чистотата на тялото или повърхността на перлата. Колкото по-малко видими петна, толкова по-ценна е перлата. Перлите са естествено образуван органичен скъпоценен камък, така че някои незначителни повърхностни дефекти са напълно приемливи.
Страница за оценяване на Pearl
Размер на сладка вода

Размерът на перлата също оказва влияние върху стойността. По-голяма перла с подобни други стойностни фактори ще бъде по-ценна от по-малка. Съществува обаче диапазон на размера, при който стойностите нарастват експоненциално. Сладководните перли са средно между 6 mm и 7 mm. В резултат на това перлите с или под този размер са по-лесно достъпни. Когато обхватът на размера се увеличи до 7 mm до 8 mm, последващите диапазони от 8 mm до 9 mm и над 9 mm, стойността се увеличава драстично.
Страница за оценяване на Pearl
Сладководна форма

Тъй като култивираните сладководни перли са с тъканни ядра, само около два процента от дадена реколта е кръгла. В резултат на това заоблеността е един от най-важните фактори при оценката на сладководните перли. Най-кръглите сладководни перли имат форма, която може да съперничи на култивираните перли Akoya.
Страница за оценяване на Pearl
Съвпадение на сладка вода
Перлите в едно бижу трябва да са добре съчетани по цвят, размер и качество. За сладководните перли, с техните различни естествени цветове, съвпадението на цветовете е много важно. За комплект перлите във всяко парче трябва да съвпадат, както и перлите на различни парчета също трябва да съвпадат. Например обеците трябва да са в тон с колието и гривната. Това важи и за съвпадението на висулки и обеци. В резултат на това придобиването на целия комплект едновременно е за предпочитане, тъй като може да бъде трудно да се сравни по-късно.